Divji lovec na Studencu

premierna uprizoritev gledališkega dela Frana Saleškega Finžgarja Divji lovec

26. julija 2017 je bila v poletnem gledališču Studenec pri Domžalah premierna uprizoritev gledališkega dela Frana Saleškega Finžgarja Divji lovec, ki je nastalo pred natanko 115 leti. Z gotovostjo lahko trdimo, da je avtor želel s to predstavo ohraniti podobo kmečkega življenja z vrednotami, običaji in klenostmi slovenskih ljudi. Finžgar je v predstavi upodobil svet iz svoje mladosti, takega kot ga je poznal.

Poleg njegovega najbolj znanega dela Pod svobodnim soncem je bila med mnogimi drugimi dramatizirana tudi povest Divji lovec. Znano in hvaležno gradivo za mnoga ljubiteljska gledališča in večkrat izvedeno tudi v ljubljanski Drami. Letos mineva ravno 55 let od smrti pisatelja, duhovnika in avtorja številnih romanov, povesti, črtic in pesmi, kot tudi gledaliških besedil, zato ni naključje, da bo ravno letos v našem gledališču ponovno izvedeno to delo.

S predstavo želimo vzbuditi spomin na pisatelja, ki mu je bilo mar za slovenskega človeka, slovensko ljudsko pesem in slovensko besedo, ki jo je visoko cenil in spoštoval. Danes je pravi čas, da prisluhnemo pisatelju tako, da uprizorimo njegovo dramo Divji lovec iz spoštovanja do njegove pisateljske veličine, povezovalnega delovanja in mišljenja.

Predstava na Studencu je bila izvedena z veliko ljudskega petja in glasbe.

 

Urednica in novinarka: Nadja Leban

Kamera in montaža: Brane Cerar

Videoprodukcija: S-TV Skledar